Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Εναλλακτικές Πηγές θέρμανσης

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια αρκετοί άνθρωποι χρησιμοποιούν λέβητες πετρέλαιο για να καλύψουν τις ανάγκες του σε ότι αφορά την θέρμανση.Μεγάλος λόγος γίνετε όμως εδώ και καιρό για εναλλακτικές πηγές θερμάνσεως και εναλλακτική ύλη καύσεως μιας και ζούμε σε εποχές όπου η σπατάλη και το μεγάλο κόστος θερμάνσεως δεν έχουν καμία θέση στα νοικοκυριά.


ΛΕΒΗΤΕΣ PELLETS ΚΑΙ ΒΙΟΜΑΖΑΣ


Οι Λέβητες που χρησιμοποιούν Pellets και Βιομάζα ως καύσιμο για θέρμανση έχουν πολλά διαφορετικά σχέδια, μεγέθη και τρόπους λειτουργίας, αλλά από την πιο απλή, μέχρι την πιο εξελιγμένη τους μορφή αποτελούνται από 5 μέρη τα οποία μπορεί να αλλάζουν σε μορφή ή τοποθέτηση στο σώμα του λέβητα.Το θετικό που προσφέρουν οι παραπάνω λέβητες είναι η αποστασιοποίηση από τις αλλαγές της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και την χρησιμοποίηση για την θέρμανση  καύσιμα όπως Wood Pellets (Πελλέτες ξύλου), Ελαιοπυρήνα, Ξύλα, Κούτσουρα, Τσόφλια και Κουκούτσια τα οποία σας δίνουν την δυνατότητα να κάνετε μεγάλη οικονομία στα καύσιμα σας.



ΑΕΡΟΘΕΡΜΕΣ ΣΟΜΠΕΣ PELLETS


Οι αερόθερμες σόμπες pellets θυμίζουν κατά πολύ τις κλασσικές ξυλόσομπες που χρησιμοποιούμε μέχρι και σήμερα.Τοποθετούνται στον εσωτερικό χώρο της οικίας σας και χρειάζονται μονάχα μία μικρού μεγέθους και μήκους καμινάδα για να λειτουργήσουν.










Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΛΕΒΗΤΩΝ PELLET


Οι pellet λέβητες με καυστήρα είναι η επανάσταση στους λέβητες στερεών καυσίμων. Με τον καυστήρα καταφέρνουμε να φτάνουμε σε πολύ χαμηλές καταναλώσεις και λιγότερη απόρριψη στάχτης. Οι λέβητες pellet είναι απολύτως αυτόματοι και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να γυρίσουμε τον θερμοστάτη χώρου και ο λέβητας θα πάρει αυτόματα μπρος όπως και κάθε συνηθισμένος λέβητας πετρελαίου.
Η μπρικέτα εισαγωγής τούρμπο είναι η νέα μόδα στα τζάκια και σε λέβητες ξύλου με μηδενική υγρασία, ελάχιστη απόρριψη στάχτης, και ελάχιστο καπνό βγάζει εκτός συναγωνισμού το ξύλο μιας και έχει την τριπλάσια θερμαντική ικανότητα. Η μπρικέτα είναι ένα οικολογικό προϊόν μιας και δεν έχει καθόλου χημικά αλλά ούτε τον καπνό ξύλου.



ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ


Το βασικό στοιχείο σε ένα ηλιακό σύστημα θέρμανσης είναι ο ηλιακός συλλέκτης. Ο συλλέκτης λειτουργεί όλη τη διάρκεια της ημέρας, όλο το έτος.
Οι ακτίνες του ηλίου συναντούν την επιφάνεια του συλλέκτη και θερμαίνουν το υγρό που υπάρχει σε αυτόν. Με την βοήθεια κυκλοφορητή που βρίσκεται στο κέντρο ελέγχου/ αυτοματισμού του ηλιακού συστήματος, το θερμό αυτό υγρό μεταφέρεται στον ηλιακό εναλλάκτη (ειδική σερπαντίνα χαλκού) που υπάρχει μέσα στον ταμιευτήρα. Εκεί αποδίδεται η θερμότητα και ζεσταίνει το νερό του ταμιευτήρα. Η διαδικασία αυτή είναι συνεχής μέχρι η θερμοκρασία του νερού στον ταμιευτήρα φθάσει τους επιθυμητούς βαθμούς.
Το νερό χρήσης θερμαίνεται περνώντας από δύο εναλλάκτες (σερπαντίνες χαλκού) που βρίσκονται μέσα στον ταμιευτήρα, ένας χαμηλά, προθέρμανση και ένας υψηλότερα. Το παραγόμενο με αυτόν τον τρόπο ζεστό νερό χρήσης είναι απόλυτα υγιεινό λόγω της συνεχούς ροής.Το νερό που παραμένει στον ταμιευτήρα χρησιμοποιείται για θέρμανση.
Συνδέοντας στον ταμιευτήρα το υπάρχον σύστημα 
θέρμανσης π.χ. λέβητα πετρελαίου καλύπτουμε τις
ανάγκες μας τις ημέρες εκείνες που η ηλιακή ενέργεια δεν επαρκεί. Εάν δεν υπάρχει λέβητας πετρελαίου μπορούμε να συνδέσουμε στον ταμιευτήρα λέβητα καύσης pellets. Ο συνδυασμός αυτός μας δίνει πολύ μεγάλη οικονομία σε ενέργεια και χρήματα, καλύπτει τις ανάγκες μας σε θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης και είναι απόλυτα φιλικός προς το περιβάλλον.


ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΖΑΚΙΑ


Οι ενεργειακές εστίες χαρακτηρίζονται από την ελεγχόμενη καύση του ξύλου ή αερίου και συνέπεια αυτής τον μέγιστο βαθμό απόδοσης, που επιτυγχάνεται με πόρτα που κλείνει αεροστεγώς και την ρύθμιση της εισαγωγής αέρα στον χώρο καύσης. Η ελεγχόμενη καύση έχει σαν αποτέλεσμα την οικονομία καυσίμου (ξύλου ή αερίου) και την αυξημένη απόδοση (Μετατροπή της ενέργειας του ξύλου ή του αερίου σε θερμότητα σε ποσοστό απόδοσης περίπου 80%). Επομένως η επιλογή ενεργειακής εστίας εξασφαλίζει:
  • Αυξημένη απόδοση                                              
  • Οικονομία Καυσίμου
  • Δυνατότητα διανομής θερμού αέρα μέσω αεραγωγών
  • Ασφάλεια
  • Οικολογική δευτερογενή καύση
Οι δευτερογενής καύση συντελεί ώστε τα καπναέρια της πρωτογενούς καύσης να καίγονται με δευτερεύουσα φλόγα προ της εισαγωγής τους στον καπνοσυλλέκτη χαρίζοντας ένα εντυπωσιακό θέαμα διπλής φλόγας, μεγαλύτερη απόδοση και επομένως εκπομπή λιγότερων ρύπων στο περιβάλλον (οικολογική καύση).
Αντιθέτως οι εστίες ανοικτού τύπου από μαντέμι ή πυρότουβλο απορροφούν μέσω του καπνοσυλλέκτη μόνο τα καπναέρια που παράγονται στον χώρο καύσης αλλά ταυτόχρονα και μεγάλη ποσότητα θερμότητας άλλων εστιών θέρμανσης του χώρου (καλοριφέρ).
Υπάρχει η δυνατότητα μετατροπής μιας εγκαταστημένης εστίας ανοιχτού τύπου από πυρότουβλο σε κλειστού ενεργειακού τύπου ενσωματώνοντας μια ειδική κασέτα-εστία με αποτέλεσμα την εξασφάλιση των παραπάνω αναφερομένων πλεονεκτημάτων.

                                                                                             
ΤΖΑΚΙ ΑΕΡΙΟ-ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ


Οι εστίες αερίου είναι πρωτοποριακές συσκευές θέρμανσης που συνδυάζουν την θερμαντική ικανότητα του αερίου χωρίς να ρυπαίνουν το περιβάλλον (οικολογική θέρμανση).
Λόγω της μεγαλύτερης θερμογόνου δύναμης του αερίου σε σχέση με το πετρέλαιο ή το ξύλο έχουν την δυνατότητα να θερμάνουν μεγάλους χώρους με μικρή κατανάλωση.
Διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και σχήματα και μπορούν να ανταποκριθούν στις τυχόν απαιτήσεις των χώρων που θα εγκατασταθούν.
Η εγκατάσταση τους είναι εύκολη επειδή δεν απαιτείται κάθετη καμινάδα για την λειτουργία τους. Διαθέτουν ομοαξονική (ομόκεντρη) καμινάδα για την εισροή του αναγκαίου αέρα και αποβολή των οποίων καυσαερίων.






Μια καλή έρευνα πάντως στην αγορά για την επιλογή της εγκατάστασης που θα τοποθετήσετε στην οικία σας θα σας γλιτώσει από αρκετά χρήματα στο μέλλον αφού μελέτες έχουν αποδείξει πως οι εναλλακτικές πηγές θερμότητας σας βοηθούν να εξοικονομήσετε έως και 40% των χρημάτων σας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: